Fel

Smink és stílus

A munkáim során a vendégeim egy része úgy jön el hozzám, hogy nincs konkrét elképzelése, hogy milyen sminket is szeretne. Persze vannak kivételek, akik mindent pontosan megtervezve, akár fotókkal készülnek és elmondják milyen sminket álmodtak meg maguknak. Sokszor teszik fel nekem a kérdést, hogy mit szeretek jobban, ha megmondják milyen sminket készítsek, vagy ha inkább rámbízza a vendégem, hogyan fessem ki. Természetesen én is, mint talán a legtöbb sminkes, azt szeretem, hogyha szabad kezet kaphatok, ha úgy alkothatok, ahogyon én szeretek és az én tudásom legjavát használva készíthetem el a legelőnyösebb arcfestést.

Egy smink elkészítése sokak szemében annyira egyszerűnek tűnik, pedig nagyon sok részletet kell figyelembe venni még a „legegyszerűbb” smink elkészítése során is. Csak néhányat emelek ki ezek közül, talán azokat amelyek számomra a legfontosabbak, de ezeken kívül még jó néhány szempontot számbaveszek; legyen az egy könnyed nappali smink, vagy akár egy csillogó alkalmi makeup. Az első és legfontosabb amikor a vendégemet először meglátom, hogy már tudat alatt felmérem arcának adottságait. Például ilyen az arcforma, a szemek távolsága,formája az orr mérete, szájak vasatsága. Mivel minden sminket bőrelőkészítéssel kezdek, így van időm részletesebben is megfigyelni az arc bőrének típusát, árnyalatát, az esetleg eltüntetendő bőrhibákat.

De mindezek mellett a színek is nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy milyen smink kerülhet a vendég arcára. Milyen a szemszíne, a szemöldökének árnyalata, bőrének színmélysége, illetve a haja. És hát ott vannak a külső tényezők, amelyeket szintén figyelembe kell venni, mint az alkalom amelyre készül a smink, a ruha színe, a kiegészítők és az ékszerek árnyalata.

Ez a sok-sok tényező mind-mind befolyásolja a sminket, de emellett akkor válik igazán harmonikussá a megjelenés ha még a vendég személyiségével is összhangban áll. Ezért beszélgetek a vendégeimmel sminkelés előtt és közben, hogy egy pici rálátásom legyen arra milyen típusú smink illik hozzájuk a leginkább. Nem tudom, hogy létezik-e tökéletes smink, de én minden egyes alkotásom során arra törekszem, hogy a vendégeim a tükörbe nézve gyönyörűnek érezzék magukat, úgy ahogy én is látom őket.

v

Sminkelés, smink- és stílustancsadás okleveles sminkes és szépségtanácsadótól